TV Pretplata

Plaćanje TV pretplate

Ovo je jedan namet kojeg svi stanovnici njemačke moraju plaćati bilo da žive u stanu, kući, prikolici ili dvorcu. Tv pretplata je uvedena 01,01,2013, i od tog datuma svi koji posjeduju bilo kakav elektronski uređaj, TV, smartphone, računalo i slične gluposti moraju plaćati naknadu za gledanje tv programa, slušanja radija i internetiranje.

Prijavili ste se na adresu, započeli sa traženjem poslova, studija ili samo želite živjeti u njemačkoj prijavljeni, nakon nekoliko dana dolazi vam na adresu pismo sa logom ARD, ZDF ili Deutschlandradio a koje se zove BEITRAGSSERVICE. Prije su to zvali GEZ.

U pismu stižu dva papira, na jednom objašnjavaju tko su i što su, i što morate napraviti za prijavu, a na drugom je formular koji trebate ispuniti. Na njemačkom , naravno.

Postoje razne mogućnosti plaćanja tv pretplate, a to su tromjesečno, polugodišnje i godišnje. Cijena je ista 17,50 € na mjesec. Ja sam odabrao tromjesečno, znači u sredini svaka tri mjeseca sa računa će mi skinuti 52,50 € i mirno more.

  • Glavno pitanje: Kako izbjeći plaćanje pretplate ?
  • Odgovor : Nikako
  • Ali, postoji način, ako ste se doselili kod nekoga , tko već plaća pretplatu, lijepo bi bilo od vas da snosite zajedničke troškove jer vi sami niste dužni plaćati pretplatu, pošto je osoba s kojom živite već pretplatnik
  • U tom formularu ispunite podatke onoga tko već plaća pretplatu, zapakirajte u kuvertu koju ste dobili u pismu i samo bacite u poštanski sandučić. Ne morate kupovati poštansku marku, na kuverti piše antwort, da ne bi čekali poštu da se otvori kao ja na primjer. I sve dok stanujete na zajedničkoj adresi ne morate plaćati pretplatu. Tek kad se osamostalite i otiđete sami na stan, dužni ste se prijaviti da biste plaćali pretplatu za TV.
  • Da pojednostavim, isto je kao u Hrvatskoj, jedan stan , jedna pretplata, jedna kuća jedna pretplata, neovisno koliko ljudi živi u stanu ili kući.
  • Sve što vas interesira možete doznati na njihovoj adresi:
http://www.rundfunkbeitrag.de/index_ger.html

rad-u-njemackoj.com