Prijava na adresuZa ulazak u Njemačku vam je potreban važeći pasoš ili neki drugi dokument koji potvrđuje vaš identitet. Pasoš vam je potreban i kasnije kada idete u javnu službu. Građanima koji nisu građani Evropske unije (EU)potrebna je još i viza. 

Prijava boravišta u Minhenu– Anmeldung

Nakon što ste došli u Minhen, potrebno je da prijavite boravište na novu adresu.

Prvi korak je zakazivanje termina u nadležnoj ustanovi. U zavisnosti u kojoj ste od 16 saveznih pokrajina, nadležna ustanova se razlikuje.

Nadležna ustanova može biti Bürgeramt, negde zvan i Bürgerbüro – u prevodu kancelarija za građane. Ustanova može biti i Bezirksamt odnosno opština, a takođe može biti i Rathaus odnosno gradska uprava.

Termin možete zakazati na internet stranici.

Od 2019. godine se mora zakazati termin, ne postoji vise mogucnost dolaska u bilo koje vrijeme i prijaviti se na adresu. Bez termina ce vas tesko primiti.

Stoga se savjetuje da već iz domovine rezervišete termin unaprijed. Nakon što rezervišete termin, dobićete broj za čekanje tzv. Wartenummerkoji obavezno zapišite jer će vam trebati kasnije.

Dokumenti potrebni za prijavu boravišta:

  • Važeća putovnica i/ili osobna iskaznica
  • Prijavni obrazac Ureda za prijavu boravišta (možete ga dobiti direktno u uredu, a u nekim gradovima prijavni obrazac je moguće preuzeti s interneta)
  • Potvrda o useljenju u stan “Wohnungsgeberbescheinigung“ – potpisana od strane vlasnika stana ili najmodavca

Na kraju, na licu meseta dobijate običan A4 papir sa pečetom na kome piše od kada i na kojoj adresi živite. Sam dokument nije uniforman za celu Nemačku, već se razlikuje od pokrajine do pokrajine. Troškovi vađenja potvrde o prebivalištu se takođe razlikuju od pokrajine do pokrajine, a cena se kreće od 0 do 12 evra. Pored potvrde prebivališta dobijate i priznanicu o plaćanju odnosno Quittung. Od ustanove do ustanove zavisi da li možete da platite karticom, tako da je najbolje za svaki slučaj poneti i keš.  Cenu vađenja dokumenta uvek možete da vidite na stranici na kojoj bukirate termin, a cela procedura bez čekanja traje oko 10-ak minuta. Ako ste zakazali termin koji nećete iskoristiti, možete ga otkazati preko interneta ili se jednostavno ne pojaviti i time osloboditi prostor ljudima koji su došli bez termina. Ukoliko niste sigurni gde tačno treba da prijavite prebivalište ili imate neke druge nedoumice, pišite nam slobodno u komentarima.

Prijava prebivališta bez smeštaja

Pošto je u Nemačkoj lakše naći posao nego smeštaj, situacija u kojoj se nalaze novopridošli je da ne mogu izvaditi potvrdu o prebivalištu jer nisu našli smeštaj. Ukoliko ste student, možete u dogovoru sa international office na univerzitetu prijaviti prebivalište na adresu univerziteta. Ukoliko ste došli u Nemački radi posla, kao npr. na osnovu Plave karte, moguće je u dogovoru sa poslodavcem prijaviti prebivalište na adresu firme. Nakon što pronađete svoj smeštaj, treba se odjaviti sa adrese univerziteta ili firme. Odjava prebivališta se vrši automatski pri prijavi novog prebivališta sve dok na formularu za prijavu prebivališta napiše prethodnu adresu stanovanja (od poslodavca ili univerziteta) i navedete da tu više ne živite.

Kada dođete u Nemačku, a da to nije turistički ili kada se preselite unutar Nemačke, obavezni ste zakonom da u roku od dve nedelje prijavite vaše prebivalište. Potvrda prebivališta se vadi u različitim institucijama u zavisnosti od pokrajine u kojoj ste. Za vađenje iste vam je potreban pasoš i verovatno Wohnungsgeberbescheinigung i/ili podstanarski ugovor, dok troškovi iznose između 0 i 12 evra u zavisnosti od pokrajine. Potvrda prebivališta odnosno Anmeldebescheinigung ili Meldebescheinigung ili Anmeldebestätigung je najbitniji dokument (pored vize) jer na osnovu njega završavate svu ostalu dokumentaciju. Dobro ga čuvajte jer ako ga izgubite celo mrcvarenje počinje iz početka.

Nemackikutak.com